-->

Beli Tiket Tren Jakarta-Bandung-Jakarta ONLINE!

Pasti ramai yang tertanya-tanya bagaimana untuk membuat pembelian secara dalam talian tren dari Jakarta ke Bandung ataupun disebaliknya. Untuk pengetahuan korang, pembelian boleh dibuat secara dalam talian dari laman web www.tiket.com ataupun menerusi applikasi tiket.com yang boleh di muat turun dari Google Play Store untuk pengguna android dan App Store untuk pengguna Iphone.

Tiket Kelas Eksekutif Argo Parahyangan tujuan Bandung dari Jakarta

Berikut abam senaraikan langkah-langkah mudah yang perlu korang ikuti untuk membuat pembelian tiket tersebut secara dalam talian:


1. Pilih kereta jika korang membuat pembelian menggunakan applikasi ataupun kereta api jika pembelian dibuat menerusi laman sesawang. 
2. Kemudian, pilih Gambir (GMR) untuk 'dari' dan Bandung (BD) untuk 'ke'.
3. Pilih samada tiket mahu dibeli untuk 'pulang-pergi' (return) ataupun 'pergi' (one way) sahaja. 
4. Tetapkan tarikh 'berangkat' dan 'pulang' untuk 'pulang-pergi' ataupun tarikh 'berangkat' sahaja untuk one way.
5. Tetapkan jumlah penumpang.
6. Kemudian tekan pada butang 'cari kereta'.
7. Senarai masa perjalanan akan dikeluarkan. Harap maklum, keretapi ke Bandung dari Jakarta diberi nama Argo Parahyangan, dan terdapat 3 kelas yang berbeza iaitu ekonomi, eksekutif dan prority. Harga untuk ekonomi adalah IDR 80K, eksekutif adalah IDR 125K dan priority adalah IDR 250K.
8. Setelah pemilihan masa dan jenis kelas telah dibuat, korang akan diminta untuk mengisi maklumat penumpang. Pastikan nombor pasport dimasukkan pada 'no identitas (KTP/paspor/lainnya).
9. Setelah itu, tekan pada butang 'pilih kursi' untuk membuat pemilihan tempat duduk. Pemilihan tempat duduk adalah percuma tanpa bayaran tambahan. 
10. Setelah selesai, korang akan dibawa ke skrin pembayaran. Pilih 'Kartu Kredit' dan masukkan maklumat berkenaan dengan kad anda. Harap maklum, pembelian boleh juga menggunakan kad debit, cuma pastikan kad korang telah diaktifkan untuk pembelian secara dalam talian. 
11. Setelah itu, klik pada butang 'lanjutkan pembayaran'.
12. Setelah pembayaran dibuat, korang akan menerima emel dan juga whatsap mesej mengandungi maklumat berkenaan pembelian anda. Pastikan anda ambil maklum nombor 'kode booking' yang dinyatakan. Kode booking ini akan digunakan sewaktu daftar masuk di stesyen Gambir ataupun Bandung nanti. 

Mesej Whatsap dari tiket.com setelah pembelian dibuat
mengandungi maklumat pembelian


Setelah pembelian tiket dibuat secara dalam talian, korang perlu untuk daftar masuk (check in) di stesyen Gambir untuk destinasi Jakarta- Bandung ataupun di stesyen Bandung untuk destinasi Bandung-Jakarta. Bagaimana untuk daftar masuk? Mudah aje. Cuma masukkan 'kode booking' di mesin dan sahkan maklumat yang tertera di skrin sebelum tiket dikeluarkan dari mesin tersebut. 


Laluan masuk untuk menaiki tren berada di sebelah kanan korang setelah tiket di cetak. Pastikan pasport ada bersama untuk di verifikasi sebelum korang dibenarkan masuk. Video lengkap perjalanan menaiki keretapi dari Jakarta-Bandung-Jakarta boleh korang lihat di Youtube Channel abam di bawah ni, jangan lupa Subscribe ye...
Diharap artikel ini dapat membantu korang tentang proses bagaimana untuk membeli tren tiket di Indonesia secara dalam talian. 

7 comments:

 1. Paling lewat boleh book tiket train ni, berapa hari sblm travel ye?

  ReplyDelete
 2. Sy cuba beli tapi tak boleh proceed payment. Mcm mna ya

  ReplyDelete
 3. Assalamualaikum,nak tanya,..kenapa gambir ye? bukan jakarta?

  ReplyDelete
 4. slm nk tanya mcm mane nk transfer online duit malaysia ke Indonesia?

  ReplyDelete