-->

Beli Tiket Tren Jakarta-Bandung-Jakarta ONLINE!

Pasti ramai yang tertanya-tanya bagaimana untuk membuat pembelian secara dalam talian tren dari Jakarta ke Bandung ataupun disebaliknya. Untuk pengetahuan korang, pembelian boleh dibuat secara dalam talian dari laman web www.tiket.com ataupun menerusi applikasi tiket.com yang boleh di muat turun dari Google Play Store untuk pengguna android dan App Store untuk pengguna Iphone.

Tiket Kelas Eksekutif Argo Parahyangan tujuan Bandung dari Jakarta

Berikut abam senaraikan langkah-langkah mudah yang perlu korang ikuti untuk membuat pembelian tiket tersebut secara dalam talian:


1. Pilih kereta jika korang membuat pembelian menggunakan applikasi ataupun kereta api jika pembelian dibuat menerusi laman sesawang. 
2. Kemudian, pilih Gambir (GMR) untuk 'dari' dan Bandung (BD) untuk 'ke'.
3. Pilih samada tiket mahu dibeli untuk 'pulang-pergi' (return) ataupun 'pergi' (one way) sahaja. 
4. Tetapkan tarikh 'berangkat' dan 'pulang' untuk 'pulang-pergi' ataupun tarikh 'berangkat' sahaja untuk one way.
5. Tetapkan jumlah penumpang.
6. Kemudian tekan pada butang 'cari kereta'.
7. Senarai masa perjalanan akan dikeluarkan. Harap maklum, keretapi ke Bandung dari Jakarta diberi nama Argo Parahyangan, dan terdapat 3 kelas yang berbeza iaitu ekonomi, eksekutif dan prority. Harga untuk ekonomi adalah IDR 80K, eksekutif adalah IDR 125K dan priority adalah IDR 250K.
8. Setelah pemilihan masa dan jenis kelas telah dibuat, korang akan diminta untuk mengisi maklumat penumpang. Pastikan nombor pasport dimasukkan pada 'no identitas (KTP/paspor/lainnya).
9. Setelah itu, tekan pada butang 'pilih kursi' untuk membuat pemilihan tempat duduk. Pemilihan tempat duduk adalah percuma tanpa bayaran tambahan. 
10. Setelah selesai, korang akan dibawa ke skrin pembayaran. Pilih 'Kartu Kredit' dan masukkan maklumat berkenaan dengan kad anda. Harap maklum, pembelian boleh juga menggunakan kad debit, cuma pastikan kad korang telah diaktifkan untuk pembelian secara dalam talian. 
11. Setelah itu, klik pada butang 'lanjutkan pembayaran'.
12. Setelah pembayaran dibuat, korang akan menerima emel dan juga whatsap mesej mengandungi maklumat berkenaan pembelian anda. Pastikan anda ambil maklum nombor 'kode booking' yang dinyatakan. Kode booking ini akan digunakan sewaktu daftar masuk di stesyen Gambir ataupun Bandung nanti. 

Mesej Whatsap dari tiket.com setelah pembelian dibuat
mengandungi maklumat pembelian


Setelah pembelian tiket dibuat secara dalam talian, korang perlu untuk daftar masuk (check in) di stesyen Gambir untuk destinasi Jakarta- Bandung ataupun di stesyen Bandung untuk destinasi Bandung-Jakarta. Bagaimana untuk daftar masuk? Mudah aje. Cuma masukkan 'kode booking' di mesin dan sahkan maklumat yang tertera di skrin sebelum tiket dikeluarkan dari mesin tersebut. 


Laluan masuk untuk menaiki tren berada di sebelah kanan korang setelah tiket di cetak. Pastikan pasport ada bersama untuk di verifikasi sebelum korang dibenarkan masuk. 



Video lengkap perjalanan menaiki keretapi dari Jakarta-Bandung-Jakarta boleh korang lihat di Youtube Channel abam di bawah ni, jangan lupa Subscribe ye...




Diharap artikel ini dapat membantu korang tentang proses bagaimana untuk membeli tren tiket di Indonesia secara dalam talian. 

Tragedi di Sempadan Malaysia-Thailand

Tahukah korang, mengikut Butiran 19 Perintah Kastam (Pengecualian) 1988, terdapat had limit pengecualian cukai/duti untuk barang-barang peribadi yang dibeli diluar negara dan dibawa masuk ke Malaysia? Berikut adalah senarai panduan barang-barang yang dikecualikan cukai/duti untuk rujukan korang semua;

1. Barang-barang mudah alih terpakai selain "household effect"
2. Minuman keras tidak melebihi 1 liter
3. Tembakau tidak melebihi 225 gram atau rokok tidak melebihi 200 batang
4. Pakaian baru tidak melebihi 3 pasang
5. Sepasang kasut baru
6. Perkakasan elektrik atau bateri mudah alih untuk penjagaan diri tidak melebihi 1 unit setiap satu
7. Bahan penyediaan makanan tidak melebihi nilai RM 75
8. Hadiah dan cenderahati (tidak termasuk minuman keras, tayar, tiub, tembakau, rokok dan kenderaan) dimana jumlah nilai tidak melebihi RM 400. Jika barangan dari Langkawi, Pulau Tioman atau Labuan, jumlah nilai dibenarkan untuk pengecualian tidak melebihi RM 500.

Untuk maklumat lanjut berkenaan dengan pengecualian cukai/duti, korang boleh layari laman web Jabatan Kastam Di Raja Malaysia di http://www.customs.gov.my/ms/tp/Pages/tp_pbft.aspx       


Ok, kenapa abam letak maklumat di atas ni? Sebab, masa kitaorang ke Hat Yai pada awal bulan 7 yang lepas, seorang dari ahli kumpulan kami terkandas di Imigresen Malaysia sewaktu pulang masuk. Alasannya, kerana barang yang dibawa melebihi had limit pengecualian cukai yang dibenarkan. Tapi korang tak perlu risau, walaupun melebihi had limit, korang hanya perlu bayar cukai untuk membolehkan barang-barang tersebut dibawa masuk. Bagi kes kawan abam ni, dia hanya perlu membayar RM10 untuk pelepasan barang-barang tersebut.


Nilai cukai RM10 yang perlu dibayar untuk membolehkan
barang yang melebihi had dibawa masuk ke Malaysia

Senarai had limit barangan yang boleh dibawa masuk


PERJALANAN KE HAT YAI BERMULA

Untuk trip ke Hat Yai pada kali ini, rombongan tiga sekawan; Akmal, Akim dan Raja bertolak dari Pasir Gudang, Johor. Kami berjumpa di kedai mamak area Serdang sebelum meneruskan perjalanan ke TBS. Kenapa TBS? Sebab parking di TBS amat-amat murah, serta keselamatan terjaga. Untuk 24 jam pertama, bayaran adalah RM10, dan setiap 24 jam yang berikutnya, tambahan RM6 SAHAJA dikenakan. Bermakna, kalau korang parking di TBS selama 3 hari, bayaran yang dikenakan hanyalah RM22 (RM10 + RM6 + RM6). Murahkan? Untuk maklumat lanjut berkenaan dengan caj semasa parking di TBS, korang boleh klik disini.

Lepak di kedai mamak area Serdang sebelum ke TBS

Setelah parking di TBS, kami meneruskan perjalanan ke KL Sentral menaiki ERL, sebab yang bertiga tu tak pernah merasa menaiki ERL, jadi abam pun bawa la diaorang menikmati kemudahan yang ada. Di KL Sentral, kami menaiki ETS pula menuju ke Padang Besar. ETS bertolak pada jam 7 pagi dan pembelian tiket telah dibuat seawal 2 minggu sebelum perjalanan. Setibanya di Padang Besar, disebabkan masa menunggu tren ke Hat Yai yang masih lama, kami membuat keputusan untuk menaiki van sapu. Cepat dan pantas hehe. Harga seorang RM20 ataupun lebih kurang THB180. Untuk maklumat lanjut berkenaan dengan cara-cara mudah ke Hat Yai, korang boleh lihat posting abam sebelum ini di sini dan juga di sini.


MEREHATKAN DIRI DI ALOHA HOTEL
Untuk tempat tinggal, kami berempat memilih Hotel Aloha sebagai pilihan penginapan. Bilik yang amat selesa, serta berhampiran dengan tempat-tempat menarik yang boleh dilawati sekitar pekan Hat Yai.

Bilik yang amat selesa

Sempat bergambar di hadapan hotel


JALAN-JALAN SEKITAR HAT YAI DAN SONGKHLA
Untuk trip kali ni, abam bawa diaorang berjalan ke Khlong Hae Floating Market, Samila Beach di daerah Songkhla, Hat Yai Municipality Park, Asean Night Market dan Lee Garden. Memang makan, makan dan makan sentiasa haha. Orang kalau ke Hat Yai ni, kalau tak tujuan utamanya untuk makan-makan, memang tujuan lagi satunya kearah ke MAKSIATAN kahkahkah..jadinya, tepuk dada, tanya selera..kalau korang bernafsu kepada makanan, maka baiklah pengakhirannya, tapi kalau ke satu lagi, abam NO KOMEN..

Kebetulan ada persembahan tarian sewaktu kami ke Khlong Hae Floating Market
Sempat lagi si Akmal ni bergambar dgn adik2 kita dari Thai ni

Rugi tak cuba tuktuk kalau dah sampai di Hat Yai

Tangga menuju ke Big Buddha di Hat Yai Municipality Park

Tugu Mermaid di Samila Beach, Songkhla

Menaiki kereta kabel di Hat Yai Municipality Park

Big Buddha

Spot wajib bergambar di area Hat Yai Junction

Khlong Hae Floating Market

MASA UNTUK PULANG
Setelah dua hari menghabiskan masa di Hat Yai, kami menuju pulang ke Malaysia menaiki tren dari Hat Yai Junction ke Padang Besar, dan kemudian bertukar menaiki ETS ke KL Sentral. Jujurnya, trip ke Hat Yai agak meletihkan, tapi amat berbaloi dengan kenangan yang diperolehi.

Akhir kata, abam tinggalkan korang dengan serangkap pepatah hasil ciptaan abam...

"Kenapa hanya melihat puncak gunung yang bersalji, kalau ko mampu mencapainya..kenapa perlu melihat kejayaan orang, kalau ko pun mampu menggapainya"...

Selamat mengembara..