-->

About Author


Penulis, Hairwan dan Akmal di Monumen Nasional (Monas) Jakarta

Hairwan- seorang yang bercita cita tinggi, penuh dengan idea-idea baru dan sentiasa berfikiran terbuka. Di lahirkan di Melaka, mendapat pendidikan awal juga di Melaka. Kini bekerja di Kuala Lumpur. Beliau boleh di hubungi menerui laman FB> hairwan.ab dan IG> mytravelcerita. Sebarang pertanyaan lanjut boleh di utarakan ke emel beliau, hairwan.ab@gmail.com

Penulis (Hairwan) di Biwako Valley, Shiga, Osaka

Akmal- seorang yang berjiwa besar, lahir serta dibesarkan di Melaka, tetapi kini menetap di Pasir Gudang, Johor...bercita-cita untuk menjelajah ke sebanyak mungkin negara, untuk mendalami sosio budaya penduduk tempatan..tidak mudah mengalah dan sentiasa berusaha keras untuk mendapatkan apa yang di hajati..

Penulis (Akmal) di Disneyland Hong Kong


Boracay Island- Solo Trip

Bagaimana untuk travel Solo ke Boracay
Boracay, sebuah pulau peranginan yang popular di Filipina. Pernah dianugerahkan sebagai salah sebuah pulau terbaik di dunia pada tahun 2012, 2014 dan 2016. Perkataan Boracay bermaksud Bora (buih2) dan Bocay (putih) dalam bahasa Filipina..Ok, tu serba sedikit berkaitan Boracay..

23-26 SEPTEMBER 2017
Bagaimana untuk ke Boracay?

Ada beberapa cara sebenarnya..yang paling mudah, menaiki AirAsia flight dari KLIA2 ke Kalibo Airport, kemudian naik bas ataupun van dari Kalibo Airport ke Caticlan Jetty. Dari Caticlan Jetty, boleh ambil speed boat ke Pulau Boracay.. KLIA2 ke Kalibo mengambil masa hampir 4 jam, manakala Kalibo Airport ke Caticlan Jetty pula dalam 2 jam perjalanan. Speed boat ke Pulau Boracay hanya mengambil masa 15 minit sahaja..Kalibo Airport size nye mmg amat kecil, dan ruangan imigresen juga agak sempit..jadi, pastikan segala borang arrival dan custom telah di isi sewaktu di dalam kapal terbang, untuk memudahkan urusan imigresen..kalau tak, mmg tersadai la di ruangan sempit imigresen Kalibo tu…sambil berdiri, sambil isi borang, kahkahkah..keluar je dari arrival hall, belok kanan dan akan nampak perkhidmatan bas Southwest...boleh pilih option “door to door” termasuk terminal dan environmental fee..total PHP 761.25 sahaja (dalam RM 63.29)..so ko takyah pening2 nak beli tiket bas, speed boat, transfer ke hotel dan bayar environmental fee serta terminal tu semua asing2..semua ko dah beli masa kat airport...kalau korang nak booking sebelum sampai, boleh lawati laman web mereka di https://southwesttoursboracay.com/

Tinggal di mana?
Secara amnya, Boracay ni terbahagi kepada Station 1, Station 2, Station 3..dan juga area Diniwid dan Bulabog..tapi abam syorkan korang tinggal di area Station 2 atau 1..Station 2 paling happening..semua benda tertumpu area tu..Station 1 agak lengang, tapi mendamaikan..kalau korang nak sepi2 sama gegadis, boleh la stay kat area 1 tu..kahkahkah..Station 3 pun agak ketepi, tapi jadi tumpuan hostel2 dan hotel2 yang agak murah kat sini..sebenarnya, korang bleh je jalan sepanjang Station 1, 2 dan 3 tu..sebab dekat je, tak lenguh pun kaki..depan semua station ni la yang dipanggil White Beach, pantai yang bersih dan sarat dengan aktiviti..

Makanan macam mana?
Ok, ni terus terang cakap..nak cari makanan halal tu susah..kat sana pun korang akan tengok benda2 tak ‘halal’ banyak kahkahkah..nak kurangkan zina mata, pakai speak hitam tebal2..tapi secara jujurnya, memang agak susah nak jumpe kedai makanan halal..abam syorkan korang bawa meggi, roti, brahim, sardin dan seangkatan dengannya secukupnya..melainkan korang nak melantak makan seafood hari2 la..tapi abam tengok, rate seafood kat sini agak mahal..

Apa aktiviti yang boleh dibuat?
Sepanjang area Station 2 tu, banyak gile orang jual pakej..jadi, korang kena pandai bargain la..Untuk island hoping, rate seorang antara PHP 1000 – PHP 1500 (RM85 – RM125)…Biasanya island hoping ni cover Puka Beach, Coral Garden, snorkeling di Crocodile Island, Crystal Cove dan Cliff Jumping di Magic Island. Pastikan korang bawa cash sebab nanti di Crystal Cove, nak kena bayar PHP200 seorang (RM17).

Selain daripada tu, antara aktiviti yang wajib korang cuba adalah Zipline dan Cable Car..memang terbaik dua aktiviti ni..abam tak tipu...Cuma kalau korang takut pada ketinggian, abam tak syorkan sangat, takut jadi pape nanti, susahhh..

Aktiviti paling santai dan best yang korang patut buat kat sini adalah melihat sunset..sumpah abam cakap, sunset di Boracay ni agak lain macamm sikit..buat abam terkesima..ibarat melihat bidadari lalu di depan mata..memang serius lawa..abam berkesempatan naik Paraw Sailing sambil menanti sunset, mmg suatu pengalaman yang tak mungkin dapat abam lupekan..rate untuk naik Paraw Sailing dalam PHP350 je (RM30)..kalau korang tak tau ape tu Paraw Sailing, boleh tengok kat gambar abam tu nanti..

Bagi abam, tak rugi ke Boracay ni..asalnya, memang takde dalam wishlist abam, beli tiket pun sebab promo..abam jangkakan pengalaman yang bakal dilalui mesti serupa macam di Phuket, Bali, Tioman dan lain2 pulau, tapi abam silap…Boracay bagaikan syurga buatan manusia..keindahahan alam yang tak mampu diucap dengan kata2..kalau Boracay seindah ini, abam tak dapat bayangkan betapa indahnya di Syurga nanti…
























Paris- Mudah dan Jimat


Bagaimana ke Paris?

Kebiasaannya, Paris akan menjadi sebahagian dari trip jelajah Eropah, maksudnya, bukan hanya cover Paris, tapi cover negara2 Eropah yang lain juga. Dan tiba di Paris tu samada direct dari Kuala Lumpur (ataupun transit mana2 airport terlebih dahulu kalau naik Etihad, Qatar Airways, Emirates dan sebagainya) ataupun masuk dari negara Eropah yang lain. Macam abam, trip ke Paris adalah dari London…Abam di Paris dari 9-11 Mac 2017..Dari London, abam naik Eurostar menuju ke Paris..Harap maklum, di London, kena naik Eurostar dari station St Pancras International, King Cross dan keretapi ni akan tiba di Paris Gare Du Nord..Untuk maklumat lanjut berkaitan tiket, boleh lawati laman web merekahttps://www.eurostar.com/uk-en/train/france/paris Harga paling murah sehala korang boleh dapat dalam Euro 29 (RM 145). Masa perjalanan naik Eurostar ni dalam 2jam sahaja. Eurostar ni sebenarnya train berkelajuan tinggi, dan kelajuan maksimum pernah direkod adalah 300kph. So korang boleh bayangkan la berapa lajunya train ni haha…kalau nak murah sikit, boleh naik bas dari London ke Paris yang mengambil masa antara 9-10 jam jarak perjalanan.. Bagi yang naik flight dan turun di Airport Charles de Gaulle (CDG), korang kena naik train RER B (pastikan B ok) untuk ke Gare Du Nord..harga sehala Eur 10 (RM 50)…ok, kalau korang perasan, abam dok cakap banyak kali nama Gare Du Nord sebelum ni, apo ko bondo eh tu..Gare Du Nord ni macam TBS la lebih kurang, station utama RER dan Metro kat Paris tu..

Nak tinggal di mana?

Abam kebiasaannya akan pastikan tempat tinggal berhampiran dengan station utama perkhidmatan awam, macam kes Paris ni, abam cari yang walking distance dari Gare du Nord..lepas buat beberapa perbandingan, rate dan sebagainya, abam decided untuk stay kat Hotel Libertel Gare du Nord Suede, 5 minit jalan kaki je dari Gare du Nord..mmg dekat sangat…dan yang paling bagus, ada kedai makanan halal dekat hotel…untuk 3hari2malam, abam bayar RM 585 sahaja..agak murah jika dibandingkan dengan harga hotel2 yang lain..bilik pun memang amat selesa gileee hehe..dan depan hotel tu ada hentian bas..untuk pengetahuan korang, kat Paris ni bas bukan berhenti sesuka hati kat mana korang nak berhenti..setiap hentian bas, ada nombor2 bas yang berhenti disitu..

Macam mana nak ke tempat2 menarik di Paris?

Ok, untuk bahagian ni, abam tumpukan ke 3 tempat utama utk dilawati…Arc de Triomphe, Eiffel Tower dan Musee du Louvre..dari hotel, tunggu bas nombor 30 kat hentian bas depan hotel tu, bayar Eur 1.90 (RM 9.50) untuk samada ke Arc de Triomphe ataupun Eiffel Tower..satu jalan yang sama je untuk ke dua2 tempat ni, tapi korang akan jumpe Arc de Triomphe dulu sebelum Eiffel Tower..untuk ke Arc de Triomphe tu, korang kena turun kat hentian Etoile…jgn risau kalau tak tau kat mana, sebab nnti dari jauh korang dah nmpk, so bile bas berhenti situ, korang turun je la hehe…untuk ke Eiffel Tower pula, naik semula bas yang sama, dan berhenti di hentian bas terakhir, nama hentian tu Trocadero..yg ini pun korang jgn risau, sbb nnti sampai hentian bas ni, korang mmg kena halau turun, sebab hentian akhir kahkahkah..dari Trocadero ni, korang akan nampak bulatan, lintas bulatan tu, dan kemudian akan nampak tangga, naik tangga tu, dan wow! Dari jauh korang akan nmpk Eiffel Tower..masa mula2 abam nampak tu, perasaan teruja jgn cakap lah, memang terkesima sebentar..nak balik ke hotel nanti, ceritanya pun sama la..
Untuk ke Musee du Louvre pula, korang boleh ambil Metro (mcm LRT atau MRT kita tu, tapi Metro diaorang ni buruk gile, bergegau gegau macam nak runtuh haha)..Station Metro terdekat dari hotel adalah Poissonniere..dari station ni, korang kena ambil line 7 menuju ke Ivry atau Villejuif..turun di station Palais Royal- Musee du Louvre, station yang ke 6 dari Poissonniere..harga tiket pun Eur 1.90 (RM 9.50)

Berapa total kos abam untuk 3h2m di Paris masuk dari Kota London?
Ha, bawah ni abam senaraikan,

Eurostar – Eur 29 (RM 145)
Hotel – Eur 117 (RM 585)
Bus nombor 30 – Eur 1.90 x 2 (RM 19.00)
Metro – Eur 1.90 x 2 (RM 19.00)
RER B ke CDG dari Gare du Nord – Eur 10 (RM 50)
Makan, minum dan cenderamata – Eur 30 (RM 150)

TOTAL – Eur 193.60 (RM 968)

Masa nak balik, abam naik RER B (kos ada abam letak diatas) dari Gare du Nord ke CDG Airport..perjalanan diteruskan ke Zurich, Switzerland menaiki Air France…harap2 catatan ringkas abam ni dapat membantu korang semua dalam merangka itinerary ke Paris..bagi abam, perkara terpenting yang kena buat sebelum ke sesuatu tempat adalah “study the route and know what to expect”..juga, ambil tau serba sedikit berkaitan dengan teknik2 scam kat tempat kita nak pegi, sebab most of the tourist place in the world, ada modus operandi yang berlainan oleh scammer2 kat situ..just be careful and stay calm..