Perth, Australia- Guidelines for DIY Trip

Satu lagi trip solo abam, layan public transport je..

17/11/2016 – AirAsia X dari Kuala Lumpur to Perth. Abam tiba di Perth International Airport jam 3.45pm, then terus ke bus stop sebelah kiri luar arrival hall untuk ke Central Business District (CBD). Make sure naik bus no 380, dan utk menyenangkan keadaan, terus turun di Elizabeth Quay bus station. Station bus ni lebih kurang mcm TBS tu la, semua bas berhenti di sini. Harga one way dari Perth International Airport ke Elizabeth Quay ni AUD 4.60. 

Royal Hotel
View dalam bilik abam
Dari sini, depend mana korang duduk, kalau area2 Hay Street, Murray Street, Wellington Street, William Street dan seangkatan, boleh je nak jalan kaki sambil menikmati cuaca yang nyaman atau pemandangan yang menarik. Tapi kalau malas, bleh je naik CAT Bus (free of charge ajeee) dari situ kemana2 destinasi korang nak pegi tu..macam abam stay di Royal Hotel, antara persimpangan Wellington St dan William St, so abam naik Green CAT 950 turun kat Murray St..korang jangan risau x tau nak turun mana tu, so long korang stay kat CBD, turun je kat Murray St tu then jalan kaki sikit nak ke hotel/hostel korang book. 


Royal Hotel tempat abam stay tu sebelah je ngan Perth Underground (train station), so senang le nak ke Fremantle dan Caversham..nnti abam cerita pasal Fremantle dan Caversham ni..hari pertama mmg abam layan jalan2 dalam CBD tu je..pegi Woolworth beli barang2 nk makan…di Woolworth ni korang jgn pelik, nak bayar nanti takde cashier..gelabah abam kejap masa tu, rupanya semua self service, jangan korang selamba keluar tak bayar, kena tangkap tau lee kahkahkah...mesin2 cashier disediakan, tapi korang le cashier nye...pembayaran boleh guna cash atau debit/credit card..



18/11/2016Perth jam 5 pagi dah terang benderang..culture shock kejap abam..tapi aktiviti masih lagi bermula jam 8 atau 9 pagi camtu…abam awal2 dah bangun nak ke Caversham Wildlife Park..kata orang tak Perth la kalau tak ke Caversham..sebab? Layan Kangaroo yang jinak…ok, utk ke Caversham, korang ambil train dari Perth Station ni kat platform no 8, train ni menghala ke Midland last stop dia, tapi korang KENA turun di Bassendean Station…tiket AUD 4.60..dari Bassendean, turun je train terus naik flyover untuk ambil bas sebelah train station tu..weekday korang ambil bas no 956 (xyah beli tiket, tunjuk je tiket train korang tadi), then kalau takut sesat, bagitau je la pemandu bas tu turunkan korang kat Whiteman Park...weekend bas 956 ni takde, tapi ada bas 955..so korang naik bas 955 ni kalau weekend..

Turun je dari bas, korang akan nmpk entrance ni..
Rate utk masuk ke Caversham
Abam di pintu masuk
Kangarooooo yg jinak

Dari Whiteman Park nak ke Caversham tu dalam 2km jalan kaki masuk ke dalam kawasan hutan…ada shuttle bus, korang just picit butang kat pintu masuk Whiteman Park tu cakap nak ke Caversham, nnti ada la orng jemput, tapi make sure korang picit butang tu jam 9pagi ke atas, sebab abam sampai situ jam 7.30pagi, Caversham tak beroperasi lagi, bila call, orang tu suruh abam jalan kaki ahahah, sadisss..


tapi ada hikmah, sambil jalan kaki 2km ke Caversham tu, abam dpt layan view menarik, boleh tengok Kangaroo2 liar berpeleseran di taman, udara dan cuaca pun nyaman..layannnn…tiket masuk ke Caversham AUD 28 yeee..kalau tak nak bayar, korang cuba2 la dekat ngan Kangaroo2 liar kat luar taman tu, mana tau rezeki dia nk bergambar ngan korang..tapi make sure korang tau mana Kangaroo mana Singa, dengar kata ada Singa berkeliaran kat situ gak errrr (fakta kurang tepat hehe)…so nak balik ke CBD pun cerita nye sama la..naik bas 956 tu, bayar AUD 4.60 dah siap package dengan tiket train sekali…


Petangnya abam sempat pegi ke Crawley Edge Boatshed, blue boat house yang popular tu..untuk kesini, korang naik je Green Cat number 950 menuju ke Mt Bay Road…turun bebetul depan boat house tu..kalau takut sesat, masa naik tu bagitau je drebar bas tu..tiket one way AUD 2.10…balik tu abam jalan kaki sikit layan Kings Park, sebab dari blue boat house nk ke Kings Park dekat je…dengan cuaca sejuk2 nyaman, jalan kaki dalam kota Perth ni mmg tak terasa letih..korang jgn buat mcm ni kat Malaysia, mau baju korang macam baru keluar dari mesin basuh ahahaha

Crawley Edge Boatshed
19/11/2016 – Harini abam ke Fremantle City, kota yang aman dan damai, dipenuhi dengan bangunan2 lama, dan pantai yang lawa2, serta port nak makan fish n chip yang popular tu..dari CBD, naik train kat platform 7 menuju ke Fremantle..tiket harga AUD 4.60 one way..keluar je station Fremantle, abam syorkan korang jalan kaki je dalam town tu, mcm abam buat..jgn naik CAT dalam Fremantle tu, sebab nnti rugi korang tak dapat menikmati benda2 bes situ..Fremantle kecik je, jalan kaki sehari ko dah bleh cover semua…sini cenderamata murahhh gilee, make sure beli kat sini, di E-Shed Market…kalau kat Perth town, harga mahalll, padahal benda yang sama…

Kebetulan jumpe satu family dari Malaysia..belakang tu E-Shed Market, tempat cenderamata murah
Balik tu abam pegi layan Bell Tower dan Stirling Garden serta area2 berdekatan dengan Bell Tower tu..bagi abam, selangkah ko gerak kat CBD ni, mata ko akan terpukau dengan benda pelik2, bangunan yang unik2, taman2 yang memang super duper banyakkkk gile sampai tak terkira abam rasa..dekat area Bell Tower tu je pun abam dah bleh terkesima sebentar layan semua2 view kat situ..abam ni jenis yang nature punya orang, tapi bile di Perth, abam jadi sentimental dengan semua keindahan bangunan dan benda2 lain yang pelik kat situ…kalau nak bes, guna kudrat kaki, pusing2 CBD ni…ko takkan rasa letih dan menyesal..nak2 yang dah separa gemuk macam abam ni, konpem balik Malaysia ko jadi kurang 0.05kg kahkahkah…

Bangunan2 lama di Fremantle
Makan fish n chip di Fremantle, layannnn
20/11/2016 – Arghhh part paling tak bes..nak balik dah..tapi sebab flight abam petang, layankan Kings Park sekali lagi..dari tempat abam tinggal tu, boleh ikut St Georges TCE untuk short cut ke Kings Park..satu je pesanan abam, mulut kena ringan, senyum selalu bila minta tolong orang tunjuk jalan..sampaikan ada satu part tu, sebab minah saleh dua orang ni baik sangat (padahal sebab dia merecikk lawa hehe) tunjuk jalan sampai 100meter dia folo abam, sempat juga kasi business card kat dia, harap2 dia contact la, mana tau jodoh abam kan…tapi sehingga post ni ditulis, dah nak setengah tahun dah, takde khabar berita, kahkahkah

View dari Kings Park
Lepas tu abam layan beli perfume kat Chemist Warehouse di Murray St..bebetul sebelah area Kangaroo Inn..sape2 stay situ senang la nak borong perfume..dan utk pengetahuan korang, so long botol 100ml atau kurang, takde maksimum banyak mana botol bleh bawa masuk hand carry...tapi kena ingat, hand carry maksimum 7kg aje yeee..kalau tak sia2 korang kena beli luggage on the spot aha (abam tanya kat akak Imigresen tu, dia bagitau camni la lebih kurang, tapi dlm slang omputeh dia lee)…Chemist Warehouse ni perfume alamakkkkk murah gileee..separuh harga dari original price kot..dan perfume ni semua original ok…CK, Giorgio Armani, Sarah Parker…u name it, u’ll get it..but pay first la hehe..

AUD 4.60, harga tiket keretapi dari CBD ke Fremantle


Kul 12 camtu abam ke Elizabeth Quay bus station naik Green CAT 950 (freeeee)..dari Elizabeth Quay, ko naik bus nombor 380 utk ke Perth International Airport…Time to goo back…Perth mmg terbaek…masa abam singkat kat sini, next time sumpahhh abam akan datang lagi…banyak lagi benda menarik tak tengok dan buat kat sini…


Sape berminat nak ke Perth, agak2 ragu, bleh la PM abam…kalau tau abam jawab, abam tak tau abam suruh Mr Google jawabkan…lagi satu, mcm style abam, sebelum pegi mana2 tu, banyakkan membaca, baca peta (dulu masa SPM kalau korang ambil geografi senang sikit la nak faham), banyak bertanya, banyak bermimpiiii ahaha..sebab dengan mimpi, akan tercetus keinginan, dan bila ada keinginan, akan timbul usaha, bile dah ada usaha, harap2 dipermudahkan…

Abam di tengah2 kota Fremantle

Till we meet again in my another travel "cerita"....

Comments

Popular posts from this blog

Bercuti ke Hat Yai Menaiki Keretapi

Hat Yai, Syurga Makanan

Apa yang menarik di Phuket?

10+1 Tips Untuk Mengelakkan Dari Gagal Memasuki Korea Selatan

Tragedi di Sempadan Malaysia-Thailand