-->

Perth, Australia- Guidelines for DIY Trip

Satu lagi trip solo abam, layan public transport je..

17/11/2016 – AirAsia X dari Kuala Lumpur to Perth. Abam tiba di Perth International Airport jam 3.45pm, then terus ke bus stop sebelah kiri luar arrival hall untuk ke Central Business District (CBD). Make sure naik bus no 380, dan utk menyenangkan keadaan, terus turun di Elizabeth Quay bus station. Station bus ni lebih kurang mcm TBS tu la, semua bas berhenti di sini. Harga one way dari Perth International Airport ke Elizabeth Quay ni AUD 4.60. 

Royal Hotel
View dalam bilik abam
Dari sini, depend mana korang duduk, kalau area2 Hay Street, Murray Street, Wellington Street, William Street dan seangkatan, boleh je nak jalan kaki sambil menikmati cuaca yang nyaman atau pemandangan yang menarik. Tapi kalau malas, bleh je naik CAT Bus (free of charge ajeee) dari situ kemana2 destinasi korang nak pegi tu..macam abam stay di Royal Hotel, antara persimpangan Wellington St dan William St, so abam naik Green CAT 950 turun kat Murray St..korang jangan risau x tau nak turun mana tu, so long korang stay kat CBD, turun je kat Murray St tu then jalan kaki sikit nak ke hotel/hostel korang book. 


Royal Hotel tempat abam stay tu sebelah je ngan Perth Underground (train station), so senang le nak ke Fremantle dan Caversham..nnti abam cerita pasal Fremantle dan Caversham ni..hari pertama mmg abam layan jalan2 dalam CBD tu je..pegi Woolworth beli barang2 nk makan…di Woolworth ni korang jgn pelik, nak bayar nanti takde cashier..gelabah abam kejap masa tu, rupanya semua self service, jangan korang selamba keluar tak bayar, kena tangkap tau lee kahkahkah...mesin2 cashier disediakan, tapi korang le cashier nye...pembayaran boleh guna cash atau debit/credit card..



18/11/2016Perth jam 5 pagi dah terang benderang..culture shock kejap abam..tapi aktiviti masih lagi bermula jam 8 atau 9 pagi camtu…abam awal2 dah bangun nak ke Caversham Wildlife Park..kata orang tak Perth la kalau tak ke Caversham..sebab? Layan Kangaroo yang jinak…ok, utk ke Caversham, korang ambil train dari Perth Station ni kat platform no 8, train ni menghala ke Midland last stop dia, tapi korang KENA turun di Bassendean Station…tiket AUD 4.60..dari Bassendean, turun je train terus naik flyover untuk ambil bas sebelah train station tu..weekday korang ambil bas no 956 (xyah beli tiket, tunjuk je tiket train korang tadi), then kalau takut sesat, bagitau je la pemandu bas tu turunkan korang kat Whiteman Park...weekend bas 956 ni takde, tapi ada bas 955..so korang naik bas 955 ni kalau weekend..

Turun je dari bas, korang akan nmpk entrance ni..
Rate utk masuk ke Caversham
Abam di pintu masuk
Kangarooooo yg jinak

Dari Whiteman Park nak ke Caversham tu dalam 2km jalan kaki masuk ke dalam kawasan hutan…ada shuttle bus, korang just picit butang kat pintu masuk Whiteman Park tu cakap nak ke Caversham, nnti ada la orng jemput, tapi make sure korang picit butang tu jam 9pagi ke atas, sebab abam sampai situ jam 7.30pagi, Caversham tak beroperasi lagi, bila call, orang tu suruh abam jalan kaki ahahah, sadisss..


tapi ada hikmah, sambil jalan kaki 2km ke Caversham tu, abam dpt layan view menarik, boleh tengok Kangaroo2 liar berpeleseran di taman, udara dan cuaca pun nyaman..layannnn…tiket masuk ke Caversham AUD 28 yeee..kalau tak nak bayar, korang cuba2 la dekat ngan Kangaroo2 liar kat luar taman tu, mana tau rezeki dia nk bergambar ngan korang..tapi make sure korang tau mana Kangaroo mana Singa, dengar kata ada Singa berkeliaran kat situ gak errrr (fakta kurang tepat hehe)…so nak balik ke CBD pun cerita nye sama la..naik bas 956 tu, bayar AUD 4.60 dah siap package dengan tiket train sekali…


Petangnya abam sempat pegi ke Crawley Edge Boatshed, blue boat house yang popular tu..untuk kesini, korang naik je Green Cat number 950 menuju ke Mt Bay Road…turun bebetul depan boat house tu..kalau takut sesat, masa naik tu bagitau je drebar bas tu..tiket one way AUD 2.10…balik tu abam jalan kaki sikit layan Kings Park, sebab dari blue boat house nk ke Kings Park dekat je…dengan cuaca sejuk2 nyaman, jalan kaki dalam kota Perth ni mmg tak terasa letih..korang jgn buat mcm ni kat Malaysia, mau baju korang macam baru keluar dari mesin basuh ahahaha

Crawley Edge Boatshed
19/11/2016 – Harini abam ke Fremantle City, kota yang aman dan damai, dipenuhi dengan bangunan2 lama, dan pantai yang lawa2, serta port nak makan fish n chip yang popular tu..dari CBD, naik train kat platform 7 menuju ke Fremantle..tiket harga AUD 4.60 one way..keluar je station Fremantle, abam syorkan korang jalan kaki je dalam town tu, mcm abam buat..jgn naik CAT dalam Fremantle tu, sebab nnti rugi korang tak dapat menikmati benda2 bes situ..Fremantle kecik je, jalan kaki sehari ko dah bleh cover semua…sini cenderamata murahhh gilee, make sure beli kat sini, di E-Shed Market…kalau kat Perth town, harga mahalll, padahal benda yang sama…

Kebetulan jumpe satu family dari Malaysia..belakang tu E-Shed Market, tempat cenderamata murah
Balik tu abam pegi layan Bell Tower dan Stirling Garden serta area2 berdekatan dengan Bell Tower tu..bagi abam, selangkah ko gerak kat CBD ni, mata ko akan terpukau dengan benda pelik2, bangunan yang unik2, taman2 yang memang super duper banyakkkk gile sampai tak terkira abam rasa..dekat area Bell Tower tu je pun abam dah bleh terkesima sebentar layan semua2 view kat situ..abam ni jenis yang nature punya orang, tapi bile di Perth, abam jadi sentimental dengan semua keindahan bangunan dan benda2 lain yang pelik kat situ…kalau nak bes, guna kudrat kaki, pusing2 CBD ni…ko takkan rasa letih dan menyesal..nak2 yang dah separa gemuk macam abam ni, konpem balik Malaysia ko jadi kurang 0.05kg kahkahkah…

Bangunan2 lama di Fremantle
Makan fish n chip di Fremantle, layannnn
20/11/2016 – Arghhh part paling tak bes..nak balik dah..tapi sebab flight abam petang, layankan Kings Park sekali lagi..dari tempat abam tinggal tu, boleh ikut St Georges TCE untuk short cut ke Kings Park..satu je pesanan abam, mulut kena ringan, senyum selalu bila minta tolong orang tunjuk jalan..sampaikan ada satu part tu, sebab minah saleh dua orang ni baik sangat (padahal sebab dia merecikk lawa hehe) tunjuk jalan sampai 100meter dia folo abam, sempat juga kasi business card kat dia, harap2 dia contact la, mana tau jodoh abam kan…tapi sehingga post ni ditulis, dah nak setengah tahun dah, takde khabar berita, kahkahkah

View dari Kings Park
Lepas tu abam layan beli perfume kat Chemist Warehouse di Murray St..bebetul sebelah area Kangaroo Inn..sape2 stay situ senang la nak borong perfume..dan utk pengetahuan korang, so long botol 100ml atau kurang, takde maksimum banyak mana botol bleh bawa masuk hand carry...tapi kena ingat, hand carry maksimum 7kg aje yeee..kalau tak sia2 korang kena beli luggage on the spot aha (abam tanya kat akak Imigresen tu, dia bagitau camni la lebih kurang, tapi dlm slang omputeh dia lee)…Chemist Warehouse ni perfume alamakkkkk murah gileee..separuh harga dari original price kot..dan perfume ni semua original ok…CK, Giorgio Armani, Sarah Parker…u name it, u’ll get it..but pay first la hehe..

AUD 4.60, harga tiket keretapi dari CBD ke Fremantle


Kul 12 camtu abam ke Elizabeth Quay bus station naik Green CAT 950 (freeeee)..dari Elizabeth Quay, ko naik bus nombor 380 utk ke Perth International Airport…Time to goo back…Perth mmg terbaek…masa abam singkat kat sini, next time sumpahhh abam akan datang lagi…banyak lagi benda menarik tak tengok dan buat kat sini…


Sape berminat nak ke Perth, agak2 ragu, bleh la PM abam…kalau tau abam jawab, abam tak tau abam suruh Mr Google jawabkan…lagi satu, mcm style abam, sebelum pegi mana2 tu, banyakkan membaca, baca peta (dulu masa SPM kalau korang ambil geografi senang sikit la nak faham), banyak bertanya, banyak bermimpiiii ahaha..sebab dengan mimpi, akan tercetus keinginan, dan bila ada keinginan, akan timbul usaha, bile dah ada usaha, harap2 dipermudahkan…

Abam di tengah2 kota Fremantle

Till we meet again in my another travel "cerita"....

Switzerland tanpa travel pass- Luzern & Mt Titlis

13, 14 & 15 March 2017, perjalanan SOLO abam ke Luzern dan Mt Titlis di Switzerland
Tasik Luzern
Tasik Luzern
Trip yang telah beberapa bulan berlaku...sengaja abam post berkenaan dengan cerita abam berkelana di bumi seindah lukisan ni pada 1 Ogos 2017...kenapa? kerana 1 Ogos adalah hari kemerdekaan Switzerland. Jika berkesempatan, boleh baca dengan lebih lanjut di en.wikipedia.org/wiki/Swiss_National_Day

Sebenarnya, trip ke Switzerland bukanlah trip "stand alone", tapi adalah sebahagian dari trip jelajah Eropah abam..bermula dari 9 March 2017 sehinggalah 17 March 2017..tapi hanya 3 hari di Switzerland (13-15 March), makanya, tempat2 yang berjaya di terokai juga adalah amat2 limited..Setelah diperhalusi dari segi kos dan kekangan masa, abam decided untuk meneroka di Luzern dan Mt Titlis. Untuk pengetahuan, abam tak ambil apa2 travel pass untuk trip ke Switzerland, WALAUPUN ramai yang mengesyorkan untuk mengambilnya..sebelum bercerita lanjut, dibawah ni abam senaraikan kos2 lepas yang berlaku untuk memudahkan penerangan diberi kenapa keputusan dibuat untuk tidak mengambil travel pass. 

2 ways train ticket Zurich Airport to Engelberg via Lucern – RM390.54
Mt Titlis cable car return – RM288.47

Hotel Central Engelberg, 3 hari 2 malam – RM712.20

Airfrance Paris to Zurich – RM257.02

AtlasGlobal Air from Zurich to Istanbul – RM362.72

Makan, minum & souvenier – RM310.66



Dibawah ini pula abam senaraikan harga2 travel pass mengikut hari dan kelas. Maklumat lanjut boleh diperolehi dari laman web rasmi mereka, www.swiss-pass.ch/swiss-pass/


Prices


1st class3 days4 days8 days15 days
AdultsCHF 344.00CHF 412.00CHF 596.00CHF 722.00
Youth 16 - <26CHF 293.00CHF 351.00CHF 509.00CHF 617.00
Children 6 - <16CHF 172.00CHF 206.00CHF 298.00CHF 361.00
2nd class3 days4 days8 days15 days
AdultsCHF 216.00CHF 259.00CHF 376.00CHF 458.00
Youth 16 - <26CHF 185.00CHF 221.00CHF 322.00CHF 393.00
children 6 - <16CHF 108.00CHF 129.50CHF 188.00CHF 229.00

Ok, untuk memudahkan perbandingan dibuat, kita ambil yang 3 hari, memandangkan trip abam ke Switzerland pun adalah 3 hari. Mengikut kadar tukaran semasa (pada masa post ini di karang, 1 Swiss Franc = 4.44 Ringgit Malaysia), oleh yang demikian, harga travel pass untuk kelas ke dua adalah bersamaan dengan Ringgit Malaysia 959.04 (216x4.44). Dan untuk pengetahuan, travel pass merangkumi perkhidmatan keretapi, bas dan bot serta membolehkan anda mendapat 50% pengurangan untuk harga keretapi gunung dan kereta kabel. TAPI, memandangkan abam bercadang untuk "layan" Luzern dan Mt Titlis sahaja, keputusan dibuat untuk tidak membeli mana2 travel pass. Kalau boleh rujuk semula kos lepas abam di atas, untuk keretapi dan kereta kabel ke puncak Mt Titlis, abam hanya membelanjakan RM 697.01 SAHAJA!! 

Kalau dengan travel pass, untuk pass sahaja sudah RM 959.04, dan ini tidak lagi termasuk harga kereta kabel ke puncak Mt Titlis...kalau sudah termasuk semua, dalam RM 1200-1300 juga la yang hangus, tak ke dah jimat dalam RM 600 disitu! Jadi renung2kan lah dan pusing timbal sebaik mungkin sebelum membuat keputusan..semuanya bergantung kepada aktiviti apa dan kawasan mana yang anda ingin lawati.

Perjalanan dari Zurich Airport ke Engelberg (harap maklum yang Engelberg adalah pekan di kaki Mt Titlis, makanya untuk ke Mt Titlis, anda perlu turun di Stesyen Engelberg) akan melalui Luzern. Di Luzern, anda perlu turun dari keretapi dan bertukar ke platform yang lain untuk meneruskan perjalanan ke Engelberg. Tiket yang dibeli di Zurich Airport untuk ke Engelberg perlu disimpan baik2, kerana itu la satu2nya tiket yang anda perlu tunjukkan pada konduktor keretapi semasa perjalanan dari Zurich Airport ke Engelberg dan pulang nanti. Tiket yang dibeli sah untuk tempoh 10 hari!! Jadinya, semasa turun di Luzern untuk pertukaran platform, anda boleh BILA2 MASA SAHAJA naik keretapi seterusnya ke Engelberg, cuma pastikan masa bertolak agar tidak terlepas keretapi yang terakhir..

Di Stesyen Keretapi Zurich Airport. Yg depan cermin mata abam tu la tiket pergi balik dari Zurcih Airport ke Engelberg (pekan di kaki Mt Titlis)

Stesyen Keretapi Engelberg..view mmg lah superb yang teramat sangat

Dalam keretapi, tingkat atas

Memang terbaik keretapi di Swiss ni

Semasa pertukaran platform di Stesyen Luzern, abam ambil kesempatan menjelajah Pekan Luzern. Apa yang menarik di Luzern? Antaranya boleh anda lihat di www.tripadvisor.com.my/Attractions-g188064-Activities-Lucerne. Disebabkan abam sudah tempah hotel di Engelberg, tidak banyak aktiviti yang dapat dilakukan di Luzern. Tapi abam berjaya ke Chapel Bridge

Chapel Bridge di Luzern

Swan berenang di area Chapel Bridge

Abam dengan view Chapel Bridge di belakang
Bagi abam, perjalanan yang paling best adalah semasa menaiki keretapi dari Luzern ke Engelberg. Tak tergambar dengan kata2 pemandangan indah yang disajikan sepanjang perjalanan, betul lah kata2 pengembara selama ini yang Switzerland adalah bumi seindah lukisan. 

Di Engelberg, abam tinggal di Hotel Central, yang kedudukannya betul2 berhadapan dengan stesyen keretapi Engelberg. Abam bernasib baik kerana bilik di upgrade ke Deluxe dengan balkoni yang menghadap Mt Titlis. Pemandangan? Memang terkesima saat melihat pemandangan dari balkoni di bilik, amat2 teruja..Hari pertama di Engelberg, abam tidak lagi ke puncak Mt Titlis, dan hanya ronda2 di pekan kecil Engelberg. Pekan kecil ni sudah cukup indah dan mampu membuatkan sesiapa sahaja berasa ralat untuk pulang nanti. Untuk aktiviti lengkap yang boleh dilakukan di Engelberg, abam syorkan untuk melayari www.tripadvisor.com.my/Attractions-g188063-Activities-Engelberg_Canton_of_Obwalden

View dari balkoni Hotel Central

Suasana dalam bilik Hotel Central

Kemudahan dalam bilik memang amat selesa

Access card to room. My room number 302

Hari kedua di Engelberg..awal2 pagi abam sudah siap2 untuk ke kereta kabel..perasaan teruja yang teramat sangat..jarak dari hotel ke stesyen kereta kabel tidak lah jauh, dan keputusan diambil untuk hanya berjalan kaki, walaupun disediakan bas dari stesyen keretapi Engelberg ke stesyen bawah kereta kabel..cuaca yang sejuk tidak menghalang abam berjalan kaki dengan diselubungi 3 lapisan baju didalam dan kot diluar..

Tiket untuk ke Puncak Mt Titlis CHF 65 sahaja untuk winter season.
TIPS: untuk murah, pergi la waktu winter tapi hujung2 macam bulan 3 supaya takde la sejuk ekstrem sangat, dan dalam masa yang sama masih lagi enjoy harga ke puncak Mt Titlis yang murah

Pintu masuk ke kereta kabel stesyen bawah

Tiket 2 hala menaiki kereta kabel ke puncak Mt Titlis adalah Swiss Franc 65 (harga musim sejuk) dan pada musim lain, harganya agak mahal. Untuk maklumat lanjut mengenai tiket kereta kabel, bolehlah layari laman web rasmi mereka di www.titlis.ch/en/tickets/cable-car-ride

Dari stesyen bawah, kereta kabel akan melalui stesyen Trubsee dan berhenti di stesyen Stand untuk bertukar ke "Rotation Cable Car" menuju ke Puncak Titlis. Mengikut fakta, "Rotation Cable Car" di Mt Titlis adalah yang pertama seumpamanya di dunia. Kalau ada yang keliru, "Rotation Cable Car" ini adalah kereta kabel yang berpusing 360 darjah sewaktu perjalanan dari Stesyen Stand ke Puncak Titlis..memang amat menarik kerana kita boleh lihat pemandangan dari sudut 360 darjah.. Anda sebenarnya boleh berhenti di mana2 stesyen perantara yang abam senaraikan diatas sebelum menuju ke puncak. 

Di Stesyen Stand, kalau abam pandai main benda ni, lama dah abam meluncur haha

Stesyen Trubsee
Di Stesyen Puncak Titlis, abam sempat layan latte sambil disaksikan pemandangan yang indah
Best gila kan? kalaulah abam tau main ski ni haha
Pemandangan dari atas puncak Titlis, memang tak mampu nak diceritakan dalam ni, teramatlah menarik dan meruntun jiwa hehe. Hampir seharian juga abam berada di atas sebelum turun semula ke bawah, itupun selepas abam merasakan jari jemari dah macam nak kena "frost bite" dek kesejukan yang teramat sangat. 

Puncak Gunung Titlis

Abam jalan kaki je dari hotel ke stesyen bawah kereta kabel menuju ke Mt Titlis. Sepanjang perjalanan, mata disajikan dengan pemandangan yang amat indah. 

Bergambar bersama sama 'surfer'

Abam rasa diaorang pun pelik tengok muke abam kahkahkah

View dari dalam kereta kabel menuju ke stesyen Stand

Keesokan harinya abam meneruskan perjalanan ke Zurich Airport untuk menaiki kapal terbang ke Istanbul, Turki...Hingga kita ketemu di cerita travel abam yang akan datang ya..

Sekecil manapun hati kita, kalau dititipkan dengan sedikit usaha, tawakal dan percaya pada kebolehan diri, benda yang besar dan sukar pasti terasa mudah..nasihat abam, kehidupan kita adalah cerita kita, tak mungkin kan sama dengan cerita orang lain..sementara nyawa masih ada, manfaatkan ianya dengan sebaik mungkin..adios amigos...