Posts

Showing posts from August, 2017

Perth, Australia- Guidelines for DIY Trip

Image
Satu lagi trip solo abam, layan public transport je..
17/11/2016 – AirAsia X dari Kuala Lumpur to Perth. Abam tiba di Perth International Airport jam 3.45pm, then terus ke bus stop sebelah kiri luar arrival hall untuk ke Central Business District (CBD). Make sure naik bus no 380, dan utk menyenangkan keadaan, terus turun di Elizabeth Quay bus station. Station bus ni lebih kurang mcm TBS tu la, semua bas berhenti di sini. Harga one way dari PerthInternationalAirport ke Elizabeth Quay ni AUD 4.60. 
Dari sini, depend mana korang duduk, kalau area2 Hay Street, Murray Street, Wellington Street, William Street dan seangkatan, boleh je nak jalan kaki sambil menikmati cuaca yang nyaman atau pemandangan yang menarik. Tapi kalau malas, bleh je naik CAT Bus(free of charge ajeee) dari situ kemana2 destinasi korang nak pegi tu..macam abam stay di Royal Hotel, antara persimpangan Wellington St dan William St, so abam naik Green CAT 950 turun kat Murray St..korang jangan risau x tau nak turun mana …

Switzerland tanpa travel pass- Luzern & Mt Titlis

Image
13, 14 & 15 March 2017, perjalanan SOLO abam ke Luzern dan Mt Titlis di Switzerland Trip yang telah beberapa bulan berlaku...sengaja abam post berkenaan dengan cerita abam berkelana di bumi seindah lukisan ni pada 1 Ogos 2017...kenapa? kerana 1 Ogos adalah hari kemerdekaan Switzerland. Jika berkesempatan, boleh baca dengan lebih lanjut di en.wikipedia.org/wiki/Swiss_National_Day
Sebenarnya, trip ke Switzerland bukanlah trip "stand alone", tapi adalah sebahagian dari trip jelajah Eropah abam..bermula dari 9 March 2017 sehinggalah 17 March 2017..tapi hanya 3 hari di Switzerland (13-15 March), makanya, tempat2 yang berjaya di terokai juga adalah amat2 limited..Setelah diperhalusi dari segi kos dan kekangan masa, abam decided untuk meneroka di Luzern dan Mt Titlis. Untuk pengetahuan, abam tak ambil apa2 travel pass untuk trip ke Switzerland, WALAUPUN ramai yang mengesyorkan untuk mengambilnya..sebelum bercerita lanjut, dibawah ni abam senaraikan kos2 lepas yang berlaku untuk m…