-->

My Tips to be a Solo Traveler

Most of the time you are left with no option but to travel solo. Getting people to joint you is not easy, believe me...so here are a few tips if you decided to go solo:-

1. Decide your destination- make sure the place you are planning to go is safe and reachable by any mean.  

2. Decide your travelling date and period of stay- this is very important especially to those employed, if you are self employed, it will be easier. Best is to apply annual leave once you have decided. Also, certain date may give a big impact to your budget. Flight ticket and hotel/hostel will be very expensive during public holiday/school holiday. 

3. Determine your budget- since you are travelling alone, overspending mean you are going to burden your friends/family back at home. The best is to have almost similar amount of saving as per what you budgeted to bring, for example, if your budgeted amount to spend at the location is RM500, make sure to have ANOTHER RM500 minimum of saving for emergency case.

4. Plan your route, and how to reach each of the destination- you may plan to go a few places after touch down at the airport. Make sure to study properly so that you will not spend much time at the location wandering around to know where and how to go to your destination. But, it is good to ask local people for verification because what you read may not be accurate. I did faced this a few times during my trip. The best reference is tripadvisor, www.tripadvisor.com where you can easily get the information required, just click the search button and key in what you want to look for.

5. Start browsing for the cheapest flight ticket and accommodation (hotel/hostel)- unless if you don't mind with the budget. Remember! what you expect to spend may not be the same, most of the time, it will be more, so please make sure to have enough saving as a back up plan (refer to my explanation at point no. 3). I strongly suggest you to familiarize yourself with website such as www.skyscanner.com and www.traveloka.com to "scan" flight ticket and hotel fare. These are the 2 website that I normally used other than www.agoda.com. Comparing price between a few websites is good. But do look at the website belong to the airlines or hotel/hostel, since there is a possibility for you to get better discount when booking direct with them.

4. Plan what to bring- which is very VERY important especially when you are flying with low cost airlines as most of them allow you to bring 7 kg the most for cabin baggage (depending on what airlines that you are flying with, some are even stingy, cabin baggage is NOT for free, so check properly when booking your ticket), unless if you don't mind to spend more by buying extra weight or might as well you fly with full service airlines. Also, remember to check whether the foods/drinks available at the location is suitable for you, especially if you are Muslim. Do check on the availability of halal foods, alternatively you may need to bring yours which may affect the overall weight of your luggage. 

5. Buy travel insurance- There are things happen unexpected, you may fit physically, but when it comes to disease, your fitness will not help, or when it comes to accident, nothing can prevent that. REMEMBER! Medication cost or seeking treatment for your sickness may NOT CHEAP at the country you are going to visit. You may only pay RM1 here in Malaysia to get medicine, but you will not get that privileges oversea. That is where travel insurance play their role. I strongly suggest  AXA. You can just simply buy online at their website www.axa.com.my/travel-insurance

6. Update your family & friends- the easiest way is to post in your social media such as facebook and instagram and to keep updating them on your activity at the location. Some people may think that you are trying to show off, but as a solo traveller, this is a way for us to tell our family and friends that we are doing well and safe. 

Different people may have different opinion, feel free to comment yours if there is any important fact to be added so that our friends out there can benefit from it. 

Happy travelling and do not afraid to go solo ☺☺

Medan, Indonesia...Solo and Short Trip...

"Hidup suatu pengembaraan, mana kan pernah pengembaraan itu terhenti, sedangkan hidup masih berjalan"


Medan, Indonesia..place that never cross into my mind to be visited..but all went out of sudden and the trip was planned in a short period of time...date confirmed! Flying to Kualanamu Medan from KLIA2 on 15th Jul 2017, and coming back to KLIA2 on the next day..Whattttt? I think you all must be thinking that I'm crazy...Well, to be honest, I have the same thought too at the beginning, but after I finalized the itinerary, yeahhh, i think everything is possible, so long you have the gut to do it..

View dalam capsule, amat selesa

14 July 2017- Disebabkan tiket flight ke Medan Kualanamu jam 7.35am@15 Jul 2017, abam decided untuk stay overnight di KLIA2, tapi kali ni bukan lah sebagai gelandangan..kebiasaannya abam selamba je tido merempat kat mana2 sudut yg mampu menyumbatkan badan abam ni, tapi kali ni hati teringin nak merasa Capsule Container Hotel yg selalu dicanang2kan oleh travellers..rezeki abam, sehari sebelum trip, bila cek dilaman rasmi hotel, masih ada lagi kekosongan..yeahhh, apa lagi, tangan ligat membooking, kahkahkah..bagi yg berminat nak try stay kat hotel ni, bolehlah riki2 di website mereka http://capsulecontainer.com/ Harga semalam serendah Rm80 utk 6 jam..

15 Jul 2017- Abam check in kat Capsule Container Hotel jam 11mlm, jadi jam 5pagi dah kena check out..mcm x puas je, tapi amat2lah berbaloi utk merehatkan bdn sebelum fly..Lepas check out, abam sempat breakfast sebelum ke boarding area..


Auto scan passport, bahagian ni yang biasanya menakutkan peminjam tegar PTPTN yang masih belum bayar tunggakan, kemungkinan kena patah balik tu tinggi kahkahkah

Jam 7.35am flight take off dari KLIA2 menuju ke Medan Kualanamu..perjalanan ke Medan xlah jauh, dalam sejam je naik flight..jam 7.35am waktu Medan (8.35am Malaysia), abam tiba di Kualanamu Medan..Wow! Abam tak sangka airport nya agak tip top..sbb abam selalu ke Indonesia, abam rasa Kualanamu Airport antara airport di Indonesia yg terbaik..lengkap dengan serba serbi kemudahan basic..paling terbaik, ada jaringan train menghubungkan airport dan kota Medan.

Harga sehala dari Kualanamu Airport ke Kota Medan, IDR 100,000 (bersamaan dengan lebih kurang RM 33), dan perjalanan yang selesa, mengambil masa kurang dari sejam. Kalau naik teksi/bas/uber/grab, perjalanan menuju ke Kota Medan melebihi dari 2 jam!

Suasana dalam Railink, amat2 selesa

Setibanya abam di Stasiun Kereta Medan (di Indonesia, keretapi dipanggil kereta, ambil maklum ye 😬), abam terus ambil Uber ke destinasi pertama, Istana Maimon..fare hanya Idr10,000 aja, bersamaan dengan lebih kurang Rm3.32, murah kan? Untuk masuk ke Istana Maimon, hanya Idr5000 fee perlu dibayar, apa lah sangat nilai tu jika nak dibandingkan dengan kepuasan yg bakal diperolehi, dan ilmu yg bakal dipelajari..bagi abam, Istana Maimon adalah one of the must visit place kalau ke Medan, wajib! 🤣...

Istana Maimon Dari Luar

Ini salah satu tarikan di Istana Maimon, berpakaian tradisi org Medan..sewa pakaian ni hanya IDR 30,000 sahajeee

Dekorasi dalam Istana Maimon

Cuaca di Medan agak panas, agak berpeluh la juga abam jalan2 disekitar Istana Maimon..lebih kurang jam 1 tgh hari, abam naik Motor Beca ke JW Marriott..challenging juga naik benda ni, bergetar satu badan kahkahkah..oh ye, abam lupe nak inform, beberapa hari sebelum ke Medan, abam booking bilik di JW Marriott melalui aplikasi Traveloka..ha, ni abam nak bagitau, hampir setiap hari ada promosi hotel dan flight di Traveloka, bagi sesiapa yg acap kali travel tu, ape lagi, cuba2 la riki aplikasi ni, amatlah berbaloi! 
Abam tak pasti sangat nama sebenar kenderaan ni, tapi gabungan Motor dan Beca

Deluxe Room JW Mariott Medan, inclusive breakfast
Selesa, kalau berkesempatan, mmg abam akan stay lagi disini

16 Jul 2017- Awal2 pagi abam dah siap2 nak breakfast di hotel. Lepas breakfast, kaki gagah melangkah ke Merdeka Walk yang hanya mengambil masa kurang dari 15 minit jarak berjalan kaki dari JW Marriot..tujuan utama, untuk lihat aktiviti yang ada, sebab abam dengar ada upacara Bulan Kelahiran Kota Medan. Untuk pengetahuan, Medan di asaskan pada 1 July 1590, kebetulan sambutan tahun ni dibuat pada tarikh abam di Medan, kira bertuah la juga rasanya hehe..Maklumat lanjut berkenaan sejarah Medan boleh baca di Wikipedia https://id.wikipedia.org/wiki/Kota_Medan

Nasi Goreng Sapi

Di Indonesia mmg popular Pop Mie ni, sedap teramat sangat...

Sup Rawon, trust me! Sup nye mmg sedap bangattt

Secara amnya, trip abam kali ni lebih kepada santai2 dan tak banyak sangat aktiviti yang berjaya dibuat. Kesemuanya tertumpu di bahagian Kota Medan..banyak aktiviti2 lain yang boleh di explore kalau ada masa yang panjang. Abam syorkan ke Sipisopiso untuk layan waterfall, Hiking di Gunung Sinabung, Water Rafting di Sungai Asahan atau ke Bukit Lawang untuk pemandangan yang superb.. Untuk maklumat lanjut berkenaan tempat2 abam senaraikan ni boleh diperolehi di http://www.indonesia.travel/en/destination/area/medan


Berikut abam senaraikan kos lepas abam untuk trip kali ni:

Tiket kapal terbang AirAsia dua hala > RM 18 (abam redeem point AA, kebiasaannya harga boleh dapat bawah RM150 untuk dua halan, kena rajin cek promo AA)
Railink Airport Train > RM 64 (dua hala)
Hotel JW Mariott > RM 178 ajee (promo Traveloka)
Makan/Minum > RM 60
Uber > RM 48
Cenderamata > RM 40

TOTAL > RM 408 ajeeee...murah kan? kahkahkah

Bagi abam, travel ni ibarat menggali perigi..secangkul demi secangkul, selagi tak ketemu mata airnya, selagi itulah kau mencangkul..kepuasan takkan dicapai bila mata air telah ditemui, tetapi kepuasan dicapai pabila air perigi hinggap di badan..dan kepuasan hakiki bukanlah takat disitu, ianya hadir pabila kau mampu nak mandi air perigi hari2, nikmatnya tak terkata..macam tu la juga travel..tapi tak semua orang suka mandi air perigi, dan tak semua orang juga suka travel...

Jumpa lagi di cerita travel abam yang akan datang....