Posts

Showing posts from 2017

Cara Mudah ke Great Wall of China (Badaling Great Wall)

Image
Badaling Great Wall adalah antara bahagian yang paling menarik bagi Great Wall dan telah dibina oleh Ming Dynasty...serba sedikit sejarah berkaitan Great Wall boleh korang perolehi di https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Wall_of_China
Hotel/Hostel mana sekalipun korang tinggal kat Beijing tu, cari station subway dan naik Line 2, kemudian turun di JISHUITAN station. Di JISHUITAN station, ambil exit B2. Ikut koridor pejalan kaki sebelah kiri. Ada nampak signboard menunjukkan laluan ke Bus 877 untuk ke Badaling. Tulisan di signboard adalah "PASSENGER FOR BADALING GREAT WALL, PLEASE TAKE THE NO. 877 BUS TO THE NORTH OF JIANLOU". Bas terawal bertolak jam 6pagi dan terakhir bertolak jam 12tgh hari. On the way ke tempat bas, kalau ada sesiapa pun yang offer pakej, sila ignore. Dihujung koridor pejalan kaki tu nanti, korang akan nmpk DeshengmenTower. Deshengmen Bust Station disebelah tower tu dan Bas NO 877 tu berada disini..


Korang perlu menyeberang jalan dari hujung koridor pejalan k…

Istanbul- Tips Cara Mudah dan Murah

Image
PERKARA WAJIB TAHU JIKA MAHU KE ISTANBUL Antara perkara utama yang korang kena ambil tahu adalah Airport mana korang akan mendarat bila tiba di Istanbul nnti..terdapat dua Airport utama yang menghubungkan dunia luar dan Kota Istanbul iaitu Ataturk Airport (IST) dan Sabiha Gokcen (SAW).. kebanyakan kapal terbang dari luar Istanbul akan mendarat di IST, hanya segelintir di SAW..perjalanan abam dari Zurich ke Istanbul menaiki Atlas Global Air, salah satu syarikat penerbangan tempatan Turki.. Agak teruja sewaktu pertama kali jejak ke dalam pesawat Atlas Global Airbus 319..teruja bukan sebab apa, sebab lihat pramugari2 nya yang comey2 kahkahkah..
Lagi satu, bila tiba di Istanbul, abam syorkan utk korang beli Istanbulkart (mcm touch n go) untuk memudahkan korang naik public transport nnti..guna kad ni, harga pun murah sikit..harga kad ni 10TL (RM12) je…bila korang guna kad ni, harga yang korang bayar pun less than 40% DARI HARGA ASAL..contoh kalau harga asal laluan tu 5TL, korang hanya diken…

About Author

Image
Hairwan- seorang yang bercita cita tinggi, penuh dengan idea-idea baru dan sentiasa berfikiran terbuka. Di lahirkan di Melaka, mendapat pendidikan awal juga di Melaka. Kini bekerja di Kuala Lumpur. Beliau boleh di hubungi menerui laman FB> hairwan.ab dan IG> mytravelcerita. Sebarang pertanyaan lanjut boleh di utarakan ke emel beliau, hairwan.ab@gmail.com

Akmal- seorang yang berjiwa besar, lahir serta dibesarkan di Melaka, tetapi kini menetap di Pasir Gudang, Johor...bercita-cita untuk menjelajah ke sebanyak mungkin negara, untuk mendalami sosio budaya penduduk tempatan..tidak mudah mengalah dan sentiasa berusaha keras untuk mendapatkan apa yang di hajati..



Boracay Island- Solo Trip

Image
Bagaimana untuk travel Solo ke Boracay
Boracay, sebuah pulau peranginan yang popular di Filipina. Pernah dianugerahkan sebagai salah sebuah pulau terbaik di dunia pada tahun 2012, 2014 dan 2016. Perkataan Boracay bermaksud Bora (buih2) dan Bocay (putih) dalam bahasa Filipina..Ok, tu serba sedikit berkaitan Boracay..

23-26 SEPTEMBER 2017
Bagaimana untuk ke Boracay?

Ada beberapa cara sebenarnya..yang paling mudah, menaiki AirAsia flight dari KLIA2 ke Kalibo Airport, kemudian naik bas ataupun van dari Kalibo Airport ke Caticlan Jetty. Dari Caticlan Jetty, boleh ambil speed boat ke Pulau Boracay.. KLIA2 ke Kalibo mengambil masa hampir 4 jam, manakala Kalibo Airport ke Caticlan Jetty pula dalam 2 jam perjalanan. Speed boat ke Pulau Boracay hanya mengambil masa 15 minit sahaja..Kalibo Airport size nye mmg amat kecil, dan ruangan imigresen juga agak sempit..jadi, pastikan segala borang arrival dan custom telah di isi sewaktu di dalam kapal terbang, untuk memudahkan urusan imigresen..kalau tak, m…