-->

Cara Mudah ke Great Wall of China (Badaling Great Wall)

Badaling Great Wall adalah antara bahagian yang paling menarik bagi Great Wall dan telah dibina oleh Ming Dynasty...serba sedikit sejarah berkaitan Great Wall boleh korang perolehi di https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Wall_of_China

Hotel/Hostel mana sekalipun korang tinggal kat Beijing tu, cari station subway dan naik Line 2, kemudian turun di JISHUITAN station. Di JISHUITAN station, ambil exit B2. Ikut koridor pejalan kaki sebelah kiri. Ada nampak signboard menunjukkan laluan ke Bus 877 untuk ke Badaling. Tulisan di signboard adalah "PASSENGER FOR BADALING GREAT WALL, PLEASE TAKE THE NO. 877 BUS TO THE NORTH OF JIANLOU". Bas terawal bertolak jam 6pagi dan terakhir bertolak jam 12tgh hari. On the way ke tempat bas, kalau ada sesiapa pun yang offer pakej, sila ignore. Dihujung koridor pejalan kaki tu nanti, korang akan nmpk Deshengmen Tower. Deshengmen Bust Station disebelah tower tu dan Bas NO 877 tu berada disini..



Korang perlu menyeberang jalan dari hujung koridor pejalan kaki tu untuk ke kawasan Deshengmen Bus Station. Nanti di area tempat bas tu akan nampak signboard tertulis "877" dibahagian atas dan "(DESHENGMEN) ---- (BADAINGCHANGCHENG)" dibahagian bawah. Harga tiket sehala naik bas ni 12RMB (RM8). Dapat murah sikit kalau guna subway card. Nanti akan ada ramai yg offer minibus dan bagitau korang Bus 877  dah tak beroperasi, ignore je.. Perjalanan menaiki bas ke Badaling megambil masa sejam. Bila tiba di Badaling, turun dari bas dan jalan menghala ke depan sehingga nampak kaunter "Automatic Guide Service Office" dan "Sliding Car Ticket"..abaikan kaunter2 ni.. Pastikan pergi toilet dulu sebelum gerak, sebab nanti susah nak cari toilet dah. Toilet ada di area2 kaunter tu.

Teruskan berjalan sampai nampak pintu yg diatasnya ada tertulis "Entrance to the Great Wall". Masuk ikut pintu ni, tapi dari situ nanti pintu masuk yg sebenarnya kena jalan kaki sejauh lagi 520m (dalam 10 minit).. Nanti korang akan nampak pintu masuk yg sebenar tertulis "BADALING Great Wall Ticket Office"..Harga tiket untuk peak season (April-October) adalah 40RMB (RM26) dan  untuk off season (Nov-Mar) adalah 35RMB (RM23)..

Selepas masuk, di didinding pertama akan nampak penunjuk arah "South Side" dan "North Side"..abam cadangkan "North Side" sebab perjalanan ikut arah ni akan bawa korang semula ke tempat nak naik bas untuk pulang ke Beijing...dan perjalanan area North ni view die superb..bersedia untuk panjat tangga2 yang curam utk laluan ini..


Pastikan korang keluar di Tower 10..perjalanan nak keluar nanti akan ikut Taman Beruang, ada beruang kat sini..dan akhirnya nanti akan sampai di tempat untuk menaiki bas pulang ke Beijing, bas yg sama waktu datang, No 877..masa terawal bertolak pulang adalah jam 10.30pagi dan yang terakhir pada jam 4.30petang..pastikan tidak ketinggalan bas terakhir, kalau tak, korang tido le kat Great Wall tu hehe...

Istanbul- Tips Cara Mudah dan Murah

PERKARA WAJIB TAHU JIKA MAHU KE ISTANBUL
Antara perkara utama yang korang kena ambil tahu adalah Airport mana korang akan mendarat bila tiba di Istanbul nnti..terdapat dua Airport utama yang menghubungkan dunia luar dan Kota Istanbul iaitu Ataturk Airport (IST) dan Sabiha Gokcen (SAW).. kebanyakan kapal terbang dari luar Istanbul akan mendarat di IST, hanya segelintir di SAW..perjalanan abam dari Zurich ke Istanbul menaiki Atlas Global Air, salah satu syarikat penerbangan tempatan Turki.. Agak teruja sewaktu pertama kali jejak ke dalam pesawat Atlas Global Airbus 319..teruja bukan sebab apa, sebab lihat pramugari2 nya yang comey2 kahkahkah..

Lagi satu, bila tiba di Istanbul, abam syorkan utk korang beli Istanbulkart (mcm touch n go) untuk memudahkan korang naik public transport nnti..guna kad ni, harga pun murah sikit..harga kad ni 10TL (RM12) je…bila korang guna kad ni, harga yang korang bayar pun less than 40% DARI HARGA ASAL..contoh kalau harga asal laluan tu 5TL, korang hanya dikenakan bayaran 3TL je kalau guna kad ni..tak ke dah jimattt tu..TAPI satu je, 10TL korang bayar tadi, tak boleh dapat refund yee..kad ni amat sesuai kalau korang actively guna public transport di Istanbul, kalau setakat sekali dua, abam tak syorkan, better beli tiket macam biasa..


NAK TINGGAL DIMANA?
Tinggal dimana?..kalau korang tanya abam, mmg dua tempat je yg abam syorkan, samada area Sultanehmet ataupun Beyazit…sebab dua area ni berhampiran dengan station Tram dan juga mudah utk korang pergi tempat2 menarik di Istanbul macam Blue Mosque, Topkapi Palace, Basilica Cistern ataupun Grand Bazaar..Kalau korang nak tinggal di Sultanehmet, abam syorkan Sunlife Oldcity Hotel, harga semalam pun dalam lingkungan RM100 sahaja..yang paling best, dari Station Tram Sultanehmet hanya dalam 100 meter sahaja ke hotel ni..Ataupun kalau korang decide nak tinggal di Beyazit, abam syorkan Grand Bazaar Hotel..harga semalam hanya RM110 sahaja..hotel ni mmg dekat sangat dengan Grand Bazaar, dah nama hotel tu pun Grand Bazaar hehe..



CARA MUDAH DARI ATATURK AIRPORT KE ISTANBUL
Ok, sekarang benda yg paling mustahak korang kena tau bile travel tanpa “tourist guide”…macam mana nak travel dari airport ke hotel yang korang dah book..panduan yg abam beri ni bagi yang mendarat di Ataturk Airport (IST) dan yang tinggal di hotel berhampiran Sultanehmet ataupun Beyazit.. Jaringan utama perkhidmatan awam di Istanbul terbahagi kepada dua. Yang pertama, Metro..Metro ni macam Komuter di Malaysia, yang menghubungkan piggir Kota dan Kota Istanbul..dan yang kedua, Tram..menjadi perkhidmatan awam utama di tengah2 Kota Istanbul..Bagi yang tak tau ape tu Tram, ni abam nk cerita..Tram tu keretapi elektrik yg berkongsi laluan di atas jalan raya bersama-sama dengan kenderaan lain..biasanya Tram ni kita lihat kat negara2 Eropah je, setahu abam, kat Asean takde Tram ni..dan lagi satu, korang mesti fikir boleh sesuka hati naik dan turun Tram ni kat mana2 kan? Sebab dulu abam berfikiran sebegitu, kahkahkah..Tram ni ada hentian2 khasnya, dan korang kena ada tiket untuk masuk ke area untuk menaiki Tram..

Ada dua cara mudah untuk ke dua area yang abam senaraikan diatas..
LALUAN PERTAMA:- Naik Metro dari Ataturk Havalimani (Havalimani dalam bahasa melayu adalah lapangan terbang) dan turun di Station Zeytinburnu..kalau korang tak tau macam mana nak ke Metro masa kat airport nanti, keluar je dari arrival hall, korang belok kanan dan jalan terus, sampai jumpe escalator, turun ke bawah, dan belok kanan lagi sampai hujung..lepas tu sebelah kiri kat hujung tu korang akan nmpk pintu masuk ke Metro..Dah tiba kat Zeytinburnu Station nnti, korang kena naik Tram T1 untuk samada turun di Station Sultanehmet ataupun Station Beyazit…
LALUAN KEDUA:- Naik Metro dari Ataturk Havalimani dan turun di Station Aksaray, kemudian tukar naik Tram T1 menuju samada ke Station Sultanehmet ataupun Station Beyazit..
Kalau tanya pendapat abam, better laluan kedua, sebab untuk laluan ni, korang akan naik Metro lagi lama compare dengan Tram..Metro bergerak pantas compare dengan Tram, so cepat sikit lah nak sampai ke destinasi hehe..
Abam taknak cerita macam mana nak ke tempat2 menarik area situ, sebab gile ape nak cerita, dah sah2 korang duduk area Sultanehmet atau Beyazit tu, semua benda2 menarik macam Blue Mosque, Aya Sofya, Grand Bazaar dan lain2 tu dekat2 area situ jee…korang explore le sendiri haha..Dan abam tak letak kos keseluruhan kat sini, tapi percayalah, tak sampai pun SERIBU..tak caya sudahhh..kahkahkah
Last sekali, abam nak ingatkan, Istanbul agak terkenal dengan scammer..kalau ke sini, TOLONGLAH JADI SEORANG YANG BERLAGAK kahkahkah..orang tegur, korang buat tak tau jeee…biaq pi la orang nak kata ko sombong ke ape, janji korang selamat..lagi korang friendly, lagi scammer suke…
Itu saja tips dari abam kalau nak ke Istanbul..abam bukan otai atau cuba berlagak pandai, tapi abam cuba share pengetahuan yg abam tau dari pengalaman abam..kalau korang ada tips yg ingin ditambah, abam alu2kan..



































About Author


Penulis, Hairwan dan Akmal di Monumen Nasional (Monas) Jakarta

Hairwan- seorang yang bercita cita tinggi, penuh dengan idea-idea baru dan sentiasa berfikiran terbuka. Di lahirkan di Melaka, mendapat pendidikan awal juga di Melaka. Kini bekerja di Kuala Lumpur. Beliau boleh di hubungi menerui laman FB> hairwan.ab dan IG> mytravelcerita. Sebarang pertanyaan lanjut boleh di utarakan ke emel beliau, hairwan.ab@gmail.com

Penulis (Hairwan) di Biwako Valley, Shiga, Osaka

Akmal- seorang yang berjiwa besar, lahir serta dibesarkan di Melaka, tetapi kini menetap di Pasir Gudang, Johor...bercita-cita untuk menjelajah ke sebanyak mungkin negara, untuk mendalami sosio budaya penduduk tempatan..tidak mudah mengalah dan sentiasa berusaha keras untuk mendapatkan apa yang di hajati..

Penulis (Akmal) di Disneyland Hong Kong


Boracay Island- Solo Trip

Bagaimana untuk travel Solo ke Boracay
Boracay, sebuah pulau peranginan yang popular di Filipina. Pernah dianugerahkan sebagai salah sebuah pulau terbaik di dunia pada tahun 2012, 2014 dan 2016. Perkataan Boracay bermaksud Bora (buih2) dan Bocay (putih) dalam bahasa Filipina..Ok, tu serba sedikit berkaitan Boracay..

23-26 SEPTEMBER 2017
Bagaimana untuk ke Boracay?

Ada beberapa cara sebenarnya..yang paling mudah, menaiki AirAsia flight dari KLIA2 ke Kalibo Airport, kemudian naik bas ataupun van dari Kalibo Airport ke Caticlan Jetty. Dari Caticlan Jetty, boleh ambil speed boat ke Pulau Boracay.. KLIA2 ke Kalibo mengambil masa hampir 4 jam, manakala Kalibo Airport ke Caticlan Jetty pula dalam 2 jam perjalanan. Speed boat ke Pulau Boracay hanya mengambil masa 15 minit sahaja..Kalibo Airport size nye mmg amat kecil, dan ruangan imigresen juga agak sempit..jadi, pastikan segala borang arrival dan custom telah di isi sewaktu di dalam kapal terbang, untuk memudahkan urusan imigresen..kalau tak, mmg tersadai la di ruangan sempit imigresen Kalibo tu…sambil berdiri, sambil isi borang, kahkahkah..keluar je dari arrival hall, belok kanan dan akan nampak perkhidmatan bas Southwest...boleh pilih option “door to door” termasuk terminal dan environmental fee..total PHP 761.25 sahaja (dalam RM 63.29)..so ko takyah pening2 nak beli tiket bas, speed boat, transfer ke hotel dan bayar environmental fee serta terminal tu semua asing2..semua ko dah beli masa kat airport...kalau korang nak booking sebelum sampai, boleh lawati laman web mereka di https://southwesttoursboracay.com/

Tinggal di mana?
Secara amnya, Boracay ni terbahagi kepada Station 1, Station 2, Station 3..dan juga area Diniwid dan Bulabog..tapi abam syorkan korang tinggal di area Station 2 atau 1..Station 2 paling happening..semua benda tertumpu area tu..Station 1 agak lengang, tapi mendamaikan..kalau korang nak sepi2 sama gegadis, boleh la stay kat area 1 tu..kahkahkah..Station 3 pun agak ketepi, tapi jadi tumpuan hostel2 dan hotel2 yang agak murah kat sini..sebenarnya, korang bleh je jalan sepanjang Station 1, 2 dan 3 tu..sebab dekat je, tak lenguh pun kaki..depan semua station ni la yang dipanggil White Beach, pantai yang bersih dan sarat dengan aktiviti..

Makanan macam mana?
Ok, ni terus terang cakap..nak cari makanan halal tu susah..kat sana pun korang akan tengok benda2 tak ‘halal’ banyak kahkahkah..nak kurangkan zina mata, pakai speak hitam tebal2..tapi secara jujurnya, memang agak susah nak jumpe kedai makanan halal..abam syorkan korang bawa meggi, roti, brahim, sardin dan seangkatan dengannya secukupnya..melainkan korang nak melantak makan seafood hari2 la..tapi abam tengok, rate seafood kat sini agak mahal..

Apa aktiviti yang boleh dibuat?
Sepanjang area Station 2 tu, banyak gile orang jual pakej..jadi, korang kena pandai bargain la..Untuk island hoping, rate seorang antara PHP 1000 – PHP 1500 (RM85 – RM125)…Biasanya island hoping ni cover Puka Beach, Coral Garden, snorkeling di Crocodile Island, Crystal Cove dan Cliff Jumping di Magic Island. Pastikan korang bawa cash sebab nanti di Crystal Cove, nak kena bayar PHP200 seorang (RM17).

Selain daripada tu, antara aktiviti yang wajib korang cuba adalah Zipline dan Cable Car..memang terbaik dua aktiviti ni..abam tak tipu...Cuma kalau korang takut pada ketinggian, abam tak syorkan sangat, takut jadi pape nanti, susahhh..

Aktiviti paling santai dan best yang korang patut buat kat sini adalah melihat sunset..sumpah abam cakap, sunset di Boracay ni agak lain macamm sikit..buat abam terkesima..ibarat melihat bidadari lalu di depan mata..memang serius lawa..abam berkesempatan naik Paraw Sailing sambil menanti sunset, mmg suatu pengalaman yang tak mungkin dapat abam lupekan..rate untuk naik Paraw Sailing dalam PHP350 je (RM30)..kalau korang tak tau ape tu Paraw Sailing, boleh tengok kat gambar abam tu nanti..

Bagi abam, tak rugi ke Boracay ni..asalnya, memang takde dalam wishlist abam, beli tiket pun sebab promo..abam jangkakan pengalaman yang bakal dilalui mesti serupa macam di Phuket, Bali, Tioman dan lain2 pulau, tapi abam silap…Boracay bagaikan syurga buatan manusia..keindahahan alam yang tak mampu diucap dengan kata2..kalau Boracay seindah ini, abam tak dapat bayangkan betapa indahnya di Syurga nanti…